Είμαστε η τρίτη γενιά στην οικογένεια Παλαμάρη
που ασκούμε το αγροτικό
επάγγελμα.
Είμαστε η τρίτη γενιά στην οικογένεια Παλαμάρη που ασκούμε το
αγροτικό επάγγελμα.
Η οικογένειά μας είχε πάντοτε μεγάλο μεράκι με τις κότες.
Και συγκεκριμένα, οι γιαγιάδες. Ανάμεσα στα γουρουνάκια, τα κατσικάκια και τα
κουνέλια του παππού, η γιαγιά Άννα μεγάλωνε εκλεκτά τις κοτούλες της, με τόση
προσοχή που τον χειμώνα ζέσταινε το νερό για το πίτυρο που θα τις τάιζε, για να
μένουν ζεστές, κι έβαζε τυρόγαλα στο φαγητό τους, για να παίρνουν ασβέστιο.
Οι μνήμες αυτές με τα πολλά και νόστιμα αυγά της γιαγιάς ήταν τόσο
ζωντανές στο μυαλό, τη γεύση και την ψυχή του Γιάννη Παλαμάρη, ώστε αποφάσισε
να τα προωθήσει πολύ δυναμικά στη Σύρο, σε καλαθάκια, στους μανάβηδες του
νησιού.
Ο ίδιος ξέρει ότι πια την απάντηση στο ερώτημα αν η «κότα έκανε το αβγό
ή το αβγό την κότα»: η αγάπη με την οποία μεγαλώνει τις κότες, όπως ακριβώς η
γιαγιά του, τις κάνει να γεννούν ακόμα τόσο καλά αβγά.